Het woord mandala komt uit de oude Voor-Indische taal. Het Sanskriet en betekent: heilige cirkel, centrum, magische kring, dat wat de essentie is.

Dit centrum is het middelpunt. Van hieruit ontstaan de vormen. De. Carl Jung tekende dagelijks een mandala in zijn dagboeken om inzicht te verkrijgen in zijn eigen psychische processen……. hij ontdekte bij zichzelf en bij zijn cliënten dat een getekend of geschilde mandala een spiegel van het zelf is.

Mandala’s zijn eeuwen oud en je ziet ze in alle culturen. Monniken hielden zich bezig met het tekenen en schilderen van mandala’s of maakten ze van gekleurd zand op de grond. Je kunt ook zelf een mandala ontwerpen, de vrije mandala. Deze zijn niet helemaal symmetrisch. Ze ontstaan door vanuit het middelpunt naar buiten te werken. In de natuur in bijvoorbeeld bloemen, blad rozetten, jaarkringen van bomen, ogen, ijskristallen, het binnenste van vruchten, atomen, zonnestelsels, etc.
Steen cirkels, zonne dansen en cirkel dansen gaven in de oudheid al onze archetypische verbondenheid met de cirkel aan. In onze cultuur vinden we de mandala terug in kerken, labyrinten, kruidentuinen, vestingen, kinderspelen, groepsgesprekken, gebouwen en tempels.

Een mandala bestaat uit 3 onderdelen:
Het centrum, het middelpunt, de stip: van hieruit ontstaan de vormen en hierin komen de lijnen/vormen samen
De cirkel rand, dit is de begrenzing van het geheel. Je kunt hier binnen blijven of erbuiten treden. In vrije mandala’s zie je wel eens de grens buiten de cirkel rand.
De binnenruimte, dit is de plek waar alles zich afspeelt. Het tekenen hierin kan ondersteund worden met hulp structuren.

Mandala tekenen kan je in contact brengen met je persoonlijke rust plek. De plek van harmonie in je lichaam en geest. Het maken e/o inkleuren van een mandala kan een helende en inspirerende werking hebben. Voordat je echter aan het tekenen gaat beginnen is het altijd even goed om de dingen van de dag wat achter je te laten en rust in je geest te brengen.


Als je interesse hebt voor het mandala tekenen, neem dan contact op. In oktober wordt er weer gestart met een cursus van 7 avonden.
Je kunt me bellen of mailen. Ook als je met een clubje vriendinnen een middag of dag wilt gaan tekenen of schilderen.